Hungarian (formal)English (United Kingdom)
Károlyi Fogászat

Fogszabályozás

Gyermek fogszabályozás

Ön is szép, szabályos fogakat szeretne?

A TV reklámokból, magazinokból és óriásplakátokról szebbnél szebb nők és férfiak mosolyognak ránk, büszkén mutogatva egészséges, szabályos és gyönyörű fogsorukat.

Mindannyian arra törekszünk, hogy jobb legyen a megjelenésünk, aminek része az ápolt és sima bőr, a csillogó és dús haj, a hófehér és szabályos mosoly. Ma már szerencsére a tudomány is egyre több lehetőséget kínál ehhez; ezek egyike a korszerű fogszabályozás.


Miért fontos a fogszabályozás?

Az emberek többsége azért fordul fogszabályozó szakorvoshoz, hogy mosolya szebb legyen. Fontos tudnivaló azonban, hogy a szabálytalan fogsor nem csupán esztétikai probléma! A nem megfelelően növő/nőtt fogazat komoly egészségügyi gondokat is okozhat.

  • A szájban szabálytalanul elhelyezkedő fogak tisztítása nehezebb, így azok könnyebben szuvasodhatnak.
  • Az íny nagyobb eséllyel gyulladhat be, és a fogak élettartama is megrövidülhet.
  • Egy szabálytalan fogsornál a rágófunkció sem tökéletes, ami az állkapocsízület túlterheléséhez vezethet.
  • Egy soron kívül álló fog hiába egészséges, ha nem vesz részt a rágásban.
Megbízható fogszabályozás

Mindez megelőzhető, ha a fogorvos már gyermekkorban kiszűri a fogsorzáródás rendellenességeit, és idejekorán megkezdődhet a fogszabályozó kezelés. Ezért is fontos a rendszeres fogászati vizsgálaton való részvétel már gyermekkortól kezdve.

A fogszabályozás felnőtt korban is lehetséges!

Sokan azt gondolják, hogy a fogszabályozást csak gyerekeknél lehet alkalmazni, a fogszabályozó szakorvos nem foglalkozik felnőttekkel. Pedig a valóságban a kezelésnek nincsen felső korhatára, ugyanis a csont és a környező szövetek képesek az átépülésre minden életkorban. Ha a növekedési szakasz lezárult, az állcsontok helyzete már csak sebészi úton változtatható, a fogakat azonban még mindig lehet szabályozni. Vagyis sohasem késő!

Hogyan zajlik a fogszabályozás?

A fogszabályozó készülékeknek két nagy csoportja van: a kivehető (lemezes) és a fix készülékek, ilyenek a multibandek. Alapos száj- és arcvizsgálat, lenyomat és röntgenfelvételek után dönt arról az orvos, hogy a rendellenesség kezelésére melyik készülék lenne a legalkalmasabb.

A fogszabályozás sokszor éveken át tartó kapcsolatot jelent a páciens és orvosa között. Nagy türelmet és aktív közreműködést igényel, de a siker megéri a fáradságot: egy jól sikerült kezelés után egy életen keresztül mosolyoghatunk bátran!

Fogszabályozás a tökéletes mosolyért

Károlyi Dental Budapest
gyermek és felnőtt fogszabályozás